Jak zrobić domowy ser organiczny

Kuchnia

Istnieje wiele rodzajów sera dostępnych na rynku, ale wszystkie z nich nie są wykonane z mleka organicznego. Jeśli szukasz jakiegoś świeżego i pożywnego sera to możesz go zrobić w domu. Zamierzam podzielić się z Tobą kompletnym przepisem, który pomoże Ci zrobić świeży i odżywczy ser w domu.

Składniki:

Organiczne mleko – 2 filiżanki

Twaróg – 1 filiżanka

Sól – 1/4 szklanki

Cukier – 1/4 szklanki

Liście mięty – 1 garść

Zielone Chili w proszku – 1/2 łyżki

Nasiona gorczycy – 1/4 łyżeczki

Fenugreek Seeds – 1/4 tsp

Red Chilli Powder – 1/2 łyżki

Suche Red Chilly Powder – 1/2 łyżeczki

Mielony czarny pieprz w proszku – 1/2 łyżeczki

Asafoetida w proszku – 1 szczypta

Miód – 1 łyżka

Sól – 1 łyżka

Instrukcje:

Podgrzej mleko na patelni i dodaj sól. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy cukier. Cały czas mieszać.

W misce wymieszać twaróg z solą. Gdy mieszanka stanie się jednolita, dodać mleko i ciągle mieszać.

Dodaj liście mięty i nasiona kozieradki i pozwól mieszance fermentować.

Po fermentacji, wziąć mieszaninę i zrobić małe kulki za pomocą łyżki.

Weź czerwone chilli, zielone chilli i zmielony czarny pieprz w proszku i zrób drobną pastę.

Wymieszaj ją z odrobiną wody i dodaj do kulek.

Kiedy kulki staną się twarde, wyjmij je z miski i odłóż na bok.

Wymieszaj nasiona gorczycy, czerwoną chili w proszku i suchą czerwoną chili w proszku z wodą i odstaw na bok.

Podgrzej nasiona kozieradki na patelni i dodaj asafoetidę.

Gdy zacznie się plumkać, dodaj do niej miód. Niech to gotować przez minutę, a następnie dodać nasiona gorczycy i czerwony proszek chilly.

Mieszaj mieszankę aż stanie się gęsta i kremowa.

Zdejmij ją z pieca i dodaj sól i zielone chili w proszku.

Teraz mieszanina jest gotowa do zrobienia sera.

Weź kilka kulek i umieść je w mieszaninie i przykryj pokrywką.

Pozostawić na 30 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i trzymać przez 5 minut.

Możesz również użyć formy, jeśli chcesz zrobić ser.

Po tym czasie usuń ser z formy i przechowuj go w czystej i suchej szklance.

Możesz również przechowywać ser w lodówce do tygodnia.

Wnioski:

Jest to jeden z najprostszych przepisów, który pomoże Ci zrobić własny ser. Możesz zrobić ten ser w różnych kształtach i smakach. Jest to również dobre dla niemowląt, ponieważ jest bogate w białko i wapń. Mam nadzieję, że podobał ci się ten artykuł i spróbuj zrobić swój własny domowy ser.