Kokos jest jednym z najczęściej używanych składników w kuchni. Jest on używany w wielu przepisach kulinarnych, ale można go również używać w deserach. Mleko kokosowe jest pozyskiwane z miąższu kokosa i jest bogate w tłuszcz.
Często pytamy, jaka jest różnica między olejem kokosowym a mlekiem kokosowym? Otóż olej kokosowy to olej obecny wewnątrz kokosa, natomiast mleko kokosowe to płynna część kokosa.
W porównaniu do oleju kokosowego, mleko kokosowe jest bardziej odżywcze i zawiera więcej potasu, żelaza i magnezu. Mleko kokosowe jest świetne dla skóry, włosów i paznokci.
Składniki:
Kokos
Woda
Sól
Gałka muszkatołowa
Instrukcje:
Kokosy umieść w głębokim naczyniu i mocz je przez 5 do 6 godzin. Po tym czasie odcedzimy wodę i usuniemy miąższ z kokosów.
Kokosy zmielimy na drobną pastę, dodamy wodę i odstawimy na 10 do 15 minut. Teraz odcedzić mieszaninę i zachować mleko w pojemniku.
Dodać sól do odcedzonego mleka i dobrze wymieszać. Możesz również dodać gałkę muszkatołową do mleka.
Wnioski:
Mam nadzieję, że podobał Ci się ten post o „Jak zrobić mleko kokosowe”. Mleko kokosowe jest jednym z najbardziej odżywczych artykułów spożywczych i jeśli chcesz, aby twoje życie było zdrowe i proste, to możesz użyć mleka kokosowego w swoim gotowaniu.