Zupa krem z karczocha jerozolimskiego

Kuchnia

Topinambur jest bulwiastym warzywem korzeniowym, które pochodzi z Ameryki Północnej. Bulwa topinamburu jest częścią korzenia, która jest używana do gotowania i może być spożywana jak ziemniak.

Istnieje wiele różnych odmian topinamburu, w tym te z purpurowymi, białymi i żółtymi bulwami. Smak tej bulwy jest połączeniem karczocha i ziemniaka.

Należy do rodziny słoneczników i został wprowadzony do Europy w XVIII wieku przez francuskiego botanika Jacquesa de Vougeot. Nazwa karczoch jerozolimski pochodzi od jego pochodzenia, ponieważ jest nazywany Jerozolimą, ponieważ jest uprawiany w tym samym regionie Jerozolimy w Izraelu.

Uważany jest za źródło pożywienia bogate w inulinę i inozytol.

Składniki:

1/2 średniej cebuli

1 ząbek czosnku

1 filiżanka obranego i pokrojonego w kostkę karczocha jerozolimskiego

1/4 łyżki soli

2 filiżanki bulionu warzywnego

1/4 szklanki bitej śmietany

1/4 szklanki gęstej śmietany

Jak przygotować:

Doprowadzić do wrzenia bulion i wodę w średnim rondlu. Dodać cebulę, czosnek i topinambur i gotować przez około 15 minut lub do momentu, gdy karczoch będzie miękki. Odcedzić, a następnie włożyć z powrotem do rondla i dodać sól. Gotuj przez 2 minuty.

Dodać bulion warzywny i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do niskiego i gotować przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Wymieszać z bitą śmietaną i ciężką śmietaną. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast podawać.