Kapusta kiszona

Kuchnia

Kiszona kapusta jest jednym z tych składników, bez których żaden szanujący się kucharz nie powinien się obyć. Jej pikantny, kiszony smak kapusty uzupełnia prawie wszystko. Spróbuj tych smacznych klopsików w sosie z kiszonej kapusty, a przekonasz się o czym mówię.

Poniższy przepis na kiszoną kapustę pochodzi dzięki uprzejmości autorki „Polskiego stołu”, Ewy Wachowicz. Jest to przepis na kiszoną kapustę, który zainspirował jej książkę.

Składniki

– 2 funty mielonej wołowiny

– 1/4 c suszonej bułki tartej

– 2 jajka, ubite

– 1 łyżka soli

– 1/2 łyżeczki pieprzu

– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

– 1/2 łyżeczki cebuli w proszku

– 1/4 c posiekanej świeżej pietruszki

– 1/4 c startego sera Romano

– 1 łyżka masła

– 1 (16 oz.) puszka kapusty kiszonej, odsączona

– 1/2 c majonezu

– 1 łyżka czerwonego octu winnego

– 1/4 c zmielonego świeżego kopru

Instrukcje

1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Nasmaruj duże naczynie do pieczenia.

2. W dużej misce połącz mieloną wołowinę, bułkę tartą, jajka, sól, pieprz, czosnek w proszku i cebulę w proszku.

3. Dobrze wymieszać.

4. Uformuj masę w małe klopsiki.

5. Roztopić masło w dużej patelni na średnim ogniu.

6. Dodaj klopsiki i smaż, obracając od czasu do czasu, aż się zrumienią, około 10 minut.

7. Odsącz kapustę, zachowując soki.

8. Umieść klopsiki w dużej misce.

9. Dodaj sok z kiszonej kapusty, majonez, ocet i koperek.

10. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na całą noc.

11. Wyjmij klopsiki z lodówki, pozostaw na 20 minut.

12. Podgrzej kapustę i klopsiki na patelni.

13. Podawać z kromką tosta.

Serwuje 6.

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić kapustę kiszoną, odwiedź stronę autorki tego przepisu, Ewy Wachowicz.

Mam nadzieję, że podobał Ci się ten artykuł i jestem pewna, że wypróbujesz ten przepis. Jeśli masz jakieś wątpliwości dotyczące tego przepisu, zostaw komentarz w sekcji komentarzy poniżej. Jeśli masz jakieś pytania dotyczące przepisu, to nie wahaj się ze mną skontaktować.