Jak zrobić domową dynię w occie?

Kuchnia

Dynia jest najsmaczniejszym warzywem i ma liczne korzyści zdrowotne. Dynia w occie to świetny sposób na przygotowanie dyni, którą można wykorzystać jako dodatek do sałatek lub jako przekąskę.

Składniki

– 1/4 szklanki octu z cydru

– 1/2 szklanki cukru

– 1 łyżka stołowa soli

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

– 1/4 łyżeczki imbiru

– 1/4 łyżeczki goździków

– 1/2 łyżeczki kurkumy

– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

– 1/2 szklanki wody

– 1/2 filiżanki puree z dyni

– 1 filiżanka posiekanej cebuli

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– 1 łyżka stołowa świeżego soku z limonki

Przygotowanie

Wymieszaj wszystkie składniki oprócz dyni i wody. Wlej mieszankę do szklanego słoika. Przykryj go i pozostaw na 3 tygodnie. Po tym czasie dodaj do niej dynię i wodę i przechowuj w lodówce.

Wskazówki:

Możesz spróbować dodać dowolne przyprawy i zioła, które lubisz.

Użyj surowego octu jabłkowego zamiast destylowanego.

Jeśli chcesz zrobić go jako sos do sałatki, dodaj trochę oliwy z oliwek i dobrze wymieszaj.

Można go podawać jako przekąskę, dodając trochę orzechów i nasion.

Wnioski:

Jest to łatwy i szybki przepis. Możesz zrobić ten przepis w domu i cieszyć się zdrową i aromatyczną dynią.