Dynia jest najsmaczniejszym warzywem i ma liczne korzyści zdrowotne. Dynia w occie to świetny sposób na przygotowanie dyni, którą można wykorzystać jako dodatek do sałatek lub jako przekąskę.
Składniki
– 1/4 szklanki octu z cydru
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżka stołowa soli
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/4 łyżeczki imbiru
– 1/4 łyżeczki goździków
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1/2 szklanki wody
– 1/2 filiżanki puree z dyni
– 1 filiżanka posiekanej cebuli
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka stołowa świeżego soku z limonki
Przygotowanie
Wymieszaj wszystkie składniki oprócz dyni i wody. Wlej mieszankę do szklanego słoika. Przykryj go i pozostaw na 3 tygodnie. Po tym czasie dodaj do niej dynię i wodę i przechowuj w lodówce.
Wskazówki:
Możesz spróbować dodać dowolne przyprawy i zioła, które lubisz.
Użyj surowego octu jabłkowego zamiast destylowanego.
Jeśli chcesz zrobić go jako sos do sałatki, dodaj trochę oliwy z oliwek i dobrze wymieszaj.
Można go podawać jako przekąskę, dodając trochę orzechów i nasion.
Wnioski:
Jest to łatwy i szybki przepis. Możesz zrobić ten przepis w domu i cieszyć się zdrową i aromatyczną dynią.