Czy wiesz, że masło orzechowe to świetny składnik do wypieków? Dodaje smak, teksturę i aromat do wypieków. Ale jeśli masz celiakię to nie możesz go jeść, ponieważ zawiera gluten. To jest powód, dla którego chorzy na celiakię nie mogą jeść masła orzechowego.
Ale jeśli masz zdrowe ciało, wtedy nie musisz się martwić o jedzenie glutenu. Obecnie istnieje tak wiele odmian żywności bezglutenowej, którą możesz jeść.
Masło orzechowe jest jednym z tych artykułów spożywczych, które możesz jeść z przyjemnością. Wielu z was może myśleć, że trudno jest zrobić bezglutenowe ciasteczka z masłem orzechowym. Ale tak nie jest.
Robienie bezglutenowych ciasteczek jest bardzo proste, wystarczy zastosować się do prostego przepisu. A jeśli jesteś nowy w pieczeniu, to łatwiej będzie ci zrozumieć ten proces.
Tak więc, jeśli szukasz bezglutenowych ciasteczek z masłem orzechowym to jesteś na dobrej drodze. Zacznijmy od składników.
Składniki:
2 filiżanki mąki
1 filiżanka cukru
1/2 szklanki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 filiżanki posiekanych orzeszków ziemnych
1/4 filiżanki niesolonego masła
1 jajko
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
Metoda:
Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
Wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i orzechy ziemne.
W innej misce wymieszaj masło i jajko.
Dodaj mieszankę jajek do mieszanki mąki.
Dobrze połączyć.
Dodaj ekstrakt waniliowy i niesłodzone kakao w proszku.
Użyj gałki do lodów, aby uformować kulki z ciasta.
Umieść ciasto na nieposmarowanej tłuszczem blasze.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 do 12 minut.
Pozwól ciasteczkom ostygnąć przez 15 minut, a następnie przechowuj je w szczelnym pojemniku.
Wnioski:
Jak wiadomo, masło orzechowe ma wysoką zawartość tłuszczu i białka, więc jest zdrowe. Więc, jeśli szukasz zdrowych bezglutenowych ciasteczek to spróbuj tych.