Najlepsze przepisy na tradycyjne dania kuchni włoskiej: Smak Italii w Twoim domu
Śródtytuł 1: Przekąski i przystawki
-
Bruschetta: Włoskie pieczywo, zazwyczaj bagietka, posmarowane oliwą z oliwek i lekko zgrillowane, podawane z różnymi dodatkami, takimi jak pomidory, bazylia, ser mozzarella czy szynka.
-
Arancini: Klasyczne danie pochodzące z Sycylii, które składa się z ryżu w formie kulek, nadziewanych np. serem mozzarella lub mięsem oraz panierowanych i smażonych.
-
Caprese: Bardzo popularna i prosta do przygotowania przekąska składająca się z pomidorów, mozzarelli i świeżej bazylii, polana oliwą z oliwek i polewana balsamico.
-
Carpaccio: Delikatnie cienko pokrojone surowe mięso, takie jak wołowina lub tuńczyk, podawane z sosem winegret.
Śródtytuł 2: Zupy
-
Minestrone: Klasyczna włoska zupa warzywna z dużą ilością różnorodnych warzyw, makaronem i fasolą, gotowana na bulionie.
-
Zuppa di pesce: Bogata zupa rybna, przygotowana na bazie różnych odmian ryb i owoców morza, z dodatkiem pomidorów, czosnku, cebuli i ziół.
-
Ribollita: Tradycyjna toskańska zupa z warzywami, takimi jak kapusta, fasola, marchewka i pomidory, z dodatkiem chleba, pochodząca z gotowego jedzenia, które było podgrzewane (stąd nazwa „ribollita” – ponowne zagotowanie).
-
Pasta e fagioli: Zupa z makaronu i fasoli, często gotowana na bulionie mięsnym, z dodatkiem warzyw i ziół.
Śródtytuł 3: Dania główne – mięsne
-
Lasagne: Warstwowe danie zapiekane w piekarniku, składające się z płatów makaronu lasagne, sosu mięsnego lub warzywnego oraz sera ricotta i sera mozzarella.
-
Osso buco: Rozpływające się w ustach danie, które składa się z gotowanej na wolnym ogniu cielęcej kości z szpikiem, duszonej w winie i aromatycznych warzywach.
-
Saltimbocca alla romana: Cienkie plastry cielęcego mięsa, nadziewane szynką parmeńską, salwią i serem mozzarella, obtoczone w mące i podsmażone na patelni.
-
Pollo alla cacciatora: Duszona kurczak z sosu z pomidorami, oliwą z oliwek, białym winem, warzywami i ziołami.
Śródtytuł 4: Dania główne – ryby
-
Spaghetti alle vongole: Makaron spaghetti w sosie z małży, czosnku, białego wina, oliwy z oliwek i natki pietruszki.
-
Risotto ai frutti di mare: Kremowy ryż gotowany na bulionie rybnym, z dodatkiem różnych owoców morza, takich jak krewetki, małże czy kalmary.
-
Calamari ripieni: Kalmary nadziewane mielonym mięsem, chlebem, oliwą z oliwek, czosnkiem, ziołami i podsmażane na patelni.
-
Pesce al forno: Pieczona ryba, często kurka lub dorada, z aromatycznymi ziołami, cytryną i oliwą z oliwek.
Śródtytuł 5: Makarony
-
Spaghetti aglio e olio: Makaron spaghetti z czosnkiem, chili, oliwą z oliwek i natką pietruszki.
-
Tagliatelle al ragù: Długie płaskie makarony z tradycyjnym sosem mięsnym, zwykle z wołowiny.
-
Fettuccine Alfredo: Makaron fettuccine z sosem na bazie masła, śmietany i sera parmezan.
-
Ravioli: Płatki ciasta nadziewane różnymi farszami, takimi jak mięso, ser, szpinak, smażone lub gotowane w bulionie.
Śródtytuł 6: Pizza
-
Margherita: Klasyczna włoska pizza, składająca się z cienkiego ciasta, sosu pomidorowego, sera mozzarella i świeżej bazylii.
-
Quattro formaggi: Pizza z 4 serami – mozarellą, gorgonzolą, ricottą i parmezanem.
-
Diavola: Pizza pikantna z chorizo, pepperoni, papryczkami chili, cebulą i serem mozzarella.
-
Capricciosa: Pizza z szynką, pieczarkami, karczochami, cebulą, oliwkami i serem mozzarella.
Śródtytuł 7: Desery
-
Tiramisu: Warstwowe włoskie ciasto na bazie biszkoptów nasączonych kawą, składające się z kremu mascarpone i polewy kakaowej.
-
Panna cotta: Delikatne i kremowe włoskie ciasto na bazie śmietany, mleka i żelatyny, podawane z różnymi sosami owocowymi.
-
Cannoli: Kruche ciasteczka w kształcie rurki, nadziewane słodkim kremem ricotta i posypane cukrem pudrem i kawałkami czekolady.
-
Gelato: Tradycyjne włoskie lody, charakteryzujące się gładką i kremową konsystencją i bogatym smakiem.