Croissant to francuskie ciasto, które słynie z maślanego smaku i płatkowej tekstury. Możesz użyć marmolady lub dżemu, aby zrobić pyszny croissant o innym smaku. W tym poście powiem wam jak zrobić smaczne rogaliki z dżemem.
Składniki
1 ½ szklanki mąki
½ łyżeczki soli
1/3 szklanki cukru
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
1 łyżka stołowa oleju napędowego
½ szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
¼ szklanki marmolady
¼ szklanki mleka
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę, sól, cukier i sodę oczyszczoną. W innej misce ubij dobrze jajka. Dodaj skrót i wymieszaj. Dodaj wodę i ekstrakt waniliowy do mieszanki jajek i dodaj do mieszanki mąki. Dobrze wymieszaj.
Podgrzej mleko na patelni i dodaj do ciasta. Ciasto będzie miękkie i lepkie. Przykryj je folią i pozostaw na 1 godzinę.
Teraz rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Podziel ciasto na 12 równych części i zwiń w kulki. Włóż ciasto do głębokiej miski i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Nasmaruj dwie blachy do pieczenia masłem. Bierzemy po jednej kulce ciasta i obtaczamy ją w dłoni. Zwinąć ją od środka do krawędzi i złożyć krawędzie na drugą stronę. Zwiń ją ponownie. Otrzymasz kształt cylindra. Umieść go na przygotowanej blasze do pieczenia. Powtórz ten krok z pozostałym ciastem.
Piecz rogaliki przez 15 do 20 minut. Po upieczeniu przetnij je poziomo i posmaruj z wierzchu marmoladą.
Wnioski:
Te pyszne rogaliki z dżemem są niesamowitym przysmakiem na śniadanie, czas na herbatę i przekąskę. Możesz je również zrobić z ekstraktem waniliowym zamiast marmolady i będą świetne z filiżanką kawy.