Wielkanoc to najbardziej oczekiwane święto w roku. Dzieci są podekscytowane otrzymaniem koszyków z ulubionymi zabawkami i słodyczami. Na tę specjalną okazję musisz podzielić się słodką niespodzianką dla swoich dzieci i pokazać swoje przywiązanie do nich. Oto kilka pysznych przepisów, które możesz zrobić, aby podarować swoim dzieciom.
1. Ciasto z musem czekoladowym
Składniki:
– 1/2 szklanki masła
– 1 filiżanka kakao w proszku
– 3 filiżanki cukru pudru
– 2 łyżki ekstraktu z wanilii
– 2 jajka
– 1/4 łyżeczki soli
– 3 filiżanki mąki
– 1/2 szklanki wody
– 1 filiżanka bitej śmietany
– 2 filiżanki wiórków czekoladowych
Sposób przygotowania:
– Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Farenheita.
– Nasmarować patelnię masłem i wyłożyć papierem pergaminowym.
– Kremowe masło i kakao w proszku za pomocą miksera elektrycznego.
– Stopniowo dodawaj cukier puder i dobrze wymieszaj.
– Dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
– Dodaj sól i dobrze wymieszaj.
– Dodaj ekstrakt z wanilii i dobrze wymieszaj.
– Dodać mąkę i dobrze wymieszać.
– Dodać wodę i dobrze wymieszać.
– Wyłóż spód tortownicy papierem woskowanym.
– Wlej ciasto do przygotowanej formy.
– Piec ciasto przez 20 do 25 minut.
– Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przez 15 do 20 minut.
– Umieść bitą śmietanę w misce miksera elektrycznego.
– Dodaj chipsy czekoladowe i ubijaj masę, aż powstanie gładkie ciasto.
– Odwróć ciasto do góry nogami i umieść miskę na wierzchu.
– Pozwól ciastu nasiąknąć czekoladą przez 3 do 5 minut.
– Przykryj ciasto folią i odstaw do lodówki na około 30 minut.
– Odwiń ciasto i umieść je w zamrażarce na około 10 minut.
– Pokrój ciasto na kwadraty i podaj je swoim bliskim.
– Smacznego!
2. Ciasto marchewkowe
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 filiżanki rozdrobnionej marchewki
– 2 jajka
– 1 1/4 szklanki cukru
– 2/3 szklanki oleju
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1 filiżanka rodzynek
– 1 filiżanka posiekanych orzechów
Sposób przygotowania:
– Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Farenheita.
– Nasmaruj patelnię masłem i wyłóż ją papierem pergaminowym.
– W dużej misce połącz mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
– Wymieszaj razem marchew, jajka i cukier.
– Powoli dodaj olej i ekstrakt waniliowy do mieszanki marchewkowej.
– Wymieszaj mieszankę mąki z mieszanką marchewkową i delikatnie złóż.
– Wymieszać rodzynki i orzechy.
– Wlać ciasto do przygotowanych foremek.
– Piec ciasto przez 30 do 35 minut.