Kiszona kapusta jest jednym z tych składników, bez których żaden szanujący się kucharz nie powinien się obyć. Jej pikantny, kiszony smak kapusty uzupełnia prawie wszystko. Spróbuj tych smacznych klopsików w sosie z kiszonej kapusty, a przekonasz się o czym mówię.
Poniższy przepis na kiszoną kapustę pochodzi dzięki uprzejmości autorki „Polskiego stołu”, Ewy Wachowicz. Jest to przepis na kiszoną kapustę, który zainspirował jej książkę.
Składniki
– 2 funty mielonej wołowiny
– 1/4 c suszonej bułki tartej
– 2 jajka, ubite
– 1 łyżka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
– 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
– 1/4 c posiekanej świeżej pietruszki
– 1/4 c startego sera Romano
– 1 łyżka masła
– 1 (16 oz.) puszka kapusty kiszonej, odsączona
– 1/2 c majonezu
– 1 łyżka czerwonego octu winnego
– 1/4 c zmielonego świeżego kopru
Instrukcje
1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Nasmaruj duże naczynie do pieczenia.
2. W dużej misce połącz mieloną wołowinę, bułkę tartą, jajka, sól, pieprz, czosnek w proszku i cebulę w proszku.
3. Dobrze wymieszać.
4. Uformuj masę w małe klopsiki.
5. Roztopić masło w dużej patelni na średnim ogniu.
6. Dodaj klopsiki i smaż, obracając od czasu do czasu, aż się zrumienią, około 10 minut.
7. Odsącz kapustę, zachowując soki.
8. Umieść klopsiki w dużej misce.
9. Dodaj sok z kiszonej kapusty, majonez, ocet i koperek.
10. Przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na całą noc.
11. Wyjmij klopsiki z lodówki, pozostaw na 20 minut.
12. Podgrzej kapustę i klopsiki na patelni.
13. Podawać z kromką tosta.
Serwuje 6.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak zrobić kapustę kiszoną, odwiedź stronę autorki tego przepisu, Ewy Wachowicz.
Mam nadzieję, że podobał Ci się ten artykuł i jestem pewna, że wypróbujesz ten przepis. Jeśli masz jakieś wątpliwości dotyczące tego przepisu, zostaw komentarz w sekcji komentarzy poniżej. Jeśli masz jakieś pytania dotyczące przepisu, to nie wahaj się ze mną skontaktować.